RANDEVU: 05528687373
Hastaneye gelmeden önce çocuğunuz mutlaka nelerle karşılaşacağını bilmelidir. Gerekiyorsa doktorunuzdan yapılacak işlemler hakkında bilgi alabilirsiniz veya internetten, kitaplardan araştırarak çocuğunuza bilgi verebilirsiniz. Yaş gruplarına göre bakacak olursak
Süt çocukları etrafa daha duyarlıdır. Ses tonu, dokunma, ani hareketler benzeri olaylar çocuğu etkileyebilir. Yüzler ve yeni çevre süt çocuklarınca hemen fark edilecektir. Bu yaş grubunda en büyük korku anne-babadan ayrılmaktır. Çocuğun yanında durmak, sevdiği oyuncağı, battaniye veya varsa emziğini getirmek bebeği rahatlatacaktır. Muayene sırasında çocuğunuzun yanında olmanız ve cesaretlendirmeniz önemlidir.
Bu yaş grubu çocuklar bağımsız, başına buyruk olmayı severler ve kendi seçimlerini yapmak isterler. Bu dönemde kurgular fazla olur ayrıca korkular, kabuslar daha fazladır.
Hastane yeni bir ortam, yeni yüzler demektir, çocuğun bağımsız ve güvende olduğu ortamdan uzaklaşması demektir. Sabırla çocuk hastaneye hazırlanmalıdır. Evden getireceğiniz oyuncaklar, karakterler yardımcı olur. Çocuğun güzel bir giysisi, takısı, oyuncağı doktorun kompliman yapması ve çocukla bağ kurmasını kolaylaştırır.
Çocuklarda kurgular olması ve çabuk etkilenebilmesi nedeniyle sıkıntıya sokacak, gerilim yaratacak konularda çocuk muayene odasının dışına çıkarılmalıdır. Eğer böyle bir durum varsa önceden doktorunuzu bilgilendirip çocuğun şikayetini anlatıp sonra çocuğu muayene almak daha doğru olacaktır.
Çocuğu muayene veya hastane yatışına getirmeden 1-2 hafta önce kendinizde veya oyuncak ayı gibi oyuncaklarda EEG çekiminde olduğu gibi başına kremli tel takma, kalp dinleme, derce ile ateşini ölçme gibi muayeneler yapılmalıdır. Çocuğa yaşayacakları anlatılmalıdır. Çocukları iğne veya kan almakla korkutmak yanlıştır. Doktorun kal almadığı anlatılmalıdır.
Okul çağı çocukları Anne-Babadan bağımsız olmayı sever. Bu yaş grubunun vücudu ve vücudundaki değişiklikler hakkında fikri vardır. Vücutlarının muayenesi konusunda hassastırlar ve utanabilirler. Onların mahremiyet duygularını önemsemek ve hareket serbestisi sağlamak gerekebilir.
Okul çağı çocukları daha iyi anladıkları için çok önemli tıbbi konuları yanlarında konuşmamak daha uygundur. Ancak doktor yanında olan konuşmalarda çocuğunuzun da bulunması konu hakkında daha uygun fikir sahibi olmasını ve olayın kontrol edilebileceği hislerini güçlendirecektir. Gerekiyorsa hastane ile ilgili olayları oyunla, kitap yardımıyla veya çizerek anlatmak yardımcı olacaktır.
Bu yaş grubu vücutları konusunda hassastır ve mahremiyet önemlidir. Çocuklar durumları ve hastalıkları hakkında karar vermeleri ve soru somaları hakkında cesaretlendirilmelidir. Uygun zamanlarda doktorla yapılan konuşmalara ve değerlendirmelere katılması rahatlatıcı olacaktır. Uzun değerlendirme ve yatışlarda arkadaşlarıyla iletişim sağlayabilmesi için internet kullanabileceği tablet ve laptop gibi cihazların olması hastanedeki işlemleri veya yatışı kolaylaştıracaktır.
Telif Hakkı © 2020 Özgür Duman - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Web Sitesi Mimarı İmzalı